Ugrás a tartalomra

Beporzók napja

2022. március 10. csütörtök
A beporzók napja a természetvédelmi jeles napok sorába tartozó nap, március 10-én tartják. 2018-ban kezdeményezték, célja pedig, hogy felhívják a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára, védelmére.
Beporzók napja

Mit tehetünk beporzó barátaink védelme érdekében?

Ahhoz, hogy egy növény termést hozzon elengedhetetlen, hogy a virága a beporzás által megtermékenyüljön. Ezt a munkát sok esetben a rovarok végzik. Bár elképzelhetetlen nélkülük az élet, mégis a beporzó fajok egyre nagyobb részét fenyegeti a kihalás veszélye.

 

Veszélyben a beporzók

Sajnos egyre több az olyan időszak hazánkban is, amikor a méheink és egyéb beporzó rovarok nem, vagy csak nagyon korlátozottan találnak a természetben nektár- és pollenforrást. Ennek oka leginkább a környezet nagymértékű átalakítása és a vegyszerek fokozott használata. Előbbi következtében a szántóföldek térnyerése miatt visszaszorulnak a sövények, a fasorok, a mezsgyék és a virágos rétek. A fokozott vegyszerhasználat pedig csak tovább súlyosbítja ezt a problémát.

A szántóföldi mézelő kultúrák közül a repcét és a napraforgót érdemes megemlíteni, de ezek virágzása tavasszal csupán néhány hétig tart, így a beporzók ezt megelőzően és ezt követően nehezen jutnak táplálékhoz. A környezet átalakulása miatt pedig az élőlények nehezebben találnak fészkelőhelyet is.

 

Mit tehetünk a beporzókért?

Már egyéni szinten is sokat tehetünk a beporzó fajok védelme érdekében. Amennyiben van kertünk, vessünk sokféle, nem egyszerre virágzó növényt, lehetőleg olyanokat, melyek őshonosok hazánkban is, így kora tavasztól őszig lesz virágos növény, ami táplálékul szolgálhat a beporzók számára. A fák (pl.: hárs, akác, szelídgesztenye) és cserjék (pl.: galagonya, kökény, nyári orgona) mellett több tucat évelő vagy egynyári virágból is választhatunk. Ezek közé tartozik többek között a nárcisz, a levendula, az őszirózsa, az oroszlánszáj, a pillangóvirág, a rézvirág vagy a zsálya is. Mindezek tehát nemcsak a kertünk ékes díszei lehetnek, még a beporzó rovaroknak is táplálékot nyújtanak.

Akkor sem kell csüggednünk, ha nem rendelkezünk kerttel, csak erkéllyel vagy loggiával. A beporzóbarát virágok jelentős része (pl.: kakukkfű, körömvirág, pillangóvirág, rézvirág) ugyanis akár egy balkonládában is jól érzi magát.

 

Építsünk méhecskehotelt!

A beporzók nemcsak a táplálékul szolgáló nektárban és pollenben gazdag növényekben szenvednek hiányt, hanem életterük, fészkelőhelyük is leszűkült, de ebben is segíthetünk, ún. méhecskehotellel. Helytől, időtől, a rendelkezésre álló anyagoktól és elhivatottságtól függően készíthetünk kisebb és egyszerűbb, valamint nagyobb és komplexebb szerkezetet is.

Méhecskehotel lehet minden 2-10 mm átmérőjű, legalább néhány cm hosszúságú, cső alakú anyag (pl. nád-, bambusznádszál-darabok). Ezen kívül jó lehet még a lyukacsos szerkezetű tégla vagy egy néhány centiméter hosszúságú gerendadarab, tűzifa kugli. Utóbbiba szükséges fúrnunk minél több, nagyjából 2-10 mm átmérőjű lyukat, hiszen csak így tud fészekrakó helyként szolgálni a beporzóknak. Egy 10-20 cm átmérőjű tűzifa kugliba akár több tucat furatot is készíthetünk. Egy nagyobb, komplexebb szálló akár kertünk dísze is lehet, míg a kisebbek akár könnyedén elférnek akár az ablakpárkányra helyezett balkonláda mellett is.

A méhecskehotelünket érdemes a beporzók aktivizálódásakor kihelyezni, február végén vagy márciusban, forgalmuk pedig áprilisban és májusban lehet a legnagyobb. Kihelyezéskor ügyelni kell rá, hogy védjük az esőtől és a nedvességtől, különben könnyen bepenészedhet. Amennyiben tudunk, ügyeljünk rá, hogy viszonylag napos helyre helyezzük a szállót, így elegendő napfényt is kapnak a beporzók. Különösebb karbantartásra ugyanakkor nincs szükség, ezt technikailag is nehéz lenne kivitelezni a szűkös furatok miatt.

 

Nem veszélyesek ezek az állatok?

Nem, így nem kell félni akkor sem, ha a közelünkben, akár az ablakpárkányon helyezzük el a szerkezetet. A támadékony, családokban élő méhek és darazsak ugyanis nem tudnak beköltözni ezekbe a szerkezetekbe, mert nincs hely a lépek megépítésére. A méhecskeszállóval a magányosan élő beporzóknak kínálunk fészkelőhelyet, ám ők nem támadnak. Ugyan rendelkeznek fullánkkal, amennyiben mi nem bántjuk őket, úgy ők sem fognak minket, sőt tudomást sem fognak venni rólunk, így akár a gyerekekkel együtt figyelhetjük meg, milyen szorgos beporzó munkások használják az általunk készített méhecskehotelt.

 

Budafok-Tétény önkormányzatának Főépítészi és Műszaki Irodája